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RE: REG- 139255-08 (Information Reporting of Payments Made in
Settlement of Payment Card and Third Party Network Transactions)

The American Bankers Association (ABA)' is pleased to submit comments on REG-
139255-08 (Information Reporting of Payments Made in Settlement of Payment
Card and Third Party Network Transactions) (the “Proposed Regulations”) issued by
the Treasury Department and Internal Revenue Service (collectively, the “Service”)
on November 24, 2009. ABA commends the Service on its efforts to provide much
needed guidance and clarifications with respect to the new section 6050W reporting
provisions. In particular, the ABA commends the Service for adhering to our
requests that (1) the Service eliminate the duplicative reporting that would have
resulted from the application of both sections 6041 and 6050W reporting rules; and
(2) define the “gross amount” to be reported as the total dollar amount of aggregate
reportable payment transactions without regard to any adjustments for credits, cash
equivalents, discount amounts, fees, refunds or any other amounts. The industry
supports the provisions in the Proposed Regulations that repeal section 6041
reporting for payment card transactions, to the extent that such reporting would
result in duplicate reporting; and the Proposed Regulations’ definition of “gross
amount.”

The ABA is pleased that the Service has provided detailed guidance and examples
intended to assist the industry as it attempts to develop systems to implement the
provisions of 6050W. In addition, the Service has requested comments on some
specific issues that the Service feels should be addressed in the final regulations.

This letter provides some comments in response to the Service’s specific request and
requests for further clarification on some of the issues addressed in the Proposed
Regulations.

1 . . . ..

ABA brings together banks of all sizes and charters into one association. ABA works to enhance the
competitiveness of the nation's banking industry and strengthen America’s economy and communities. Its
members — the majority of which are banks with less than $125 million in assets — represent over 95 percent of

the industry’s $13.6 trillion in assets and employ over 2 million men and women.



The Service has requested additional comments on the following:
1. Whether the Existing Consent Procedures for Electronic Reporting to
Payees should Be Modified

Section 6050W provides that payee statements may be furnished electronically. In
our previous comment letter to the Service, we had suggested that the procedures for
electronic reporting to payees under this reporting regime conform to existing
procedures for electronic reporting to payees, but modified to create an “opt out”
process. Under this process, the need for an affirmative consent to receive the payee
statement electronically would be eliminated for merchants that are already receiving
business communications electronically. Such a merchant would be deemed to have
consented to receiving the payee statement under section 6050W electronically
without further requirements, unless the merchant asserts his right to request a paper
statement. The Service did not adopt our suggestion, but has requested comments
on whether existing procedures should be modified.

The ABA believes that the existing consent procedures should be modified to adopt
this “opt out” process for merchants already receiving business communications
electronically. Thus, a merchant that has previously consented to receive other
business communications (including other Form 1099 statements) electronically
should not be subject to any new consent procedures with respect to the 1099-K.
Indeed, we believe that merchants that are already receiving business
communications electronically would be more inclined to disregard paper mailings as
advertising because they expect that any communication from a payor would be
transmitted electronically. For merchants not currently receiving any business
communications electronically, a special mailing could be required to inform them of
their option to receive payee statements electronically; however the affirmative
consent to electronic mailing should be done electronically and not through another
paper mailing, which, would be more efficient for both the reporting entity and the
merchant.

2. De Minimis Exception

The Service requested further comments on the application of a de minimis
reporting rule exception. We recommend that the Service set a nominal $600 annual
reporting threshold for all payment card transactions. Taking into consideration the
value of the information being provided as well as any costs incurred, we believe that
reporting for such nominal amounts would provide very little, if any, value to the
Service, while imposing substantial administrative costs on PSEs. Furthermore, any
perceived benefit to the Service in reporting such nominal amounts will be far
outweighed by the considerable processing costs that will be incurred by the Service
in administering this reporting provision.

The ABA requests further clarification on the following:
1. The Foreign Address Exclusion

ABA believes that the tax documentation requirements described in the Proposed
Regulations, particularly those applicable to U.S. payors, are inconsistent with
Congressional intent, are unduly disruptive and burdensome, and would result in a



substantial competitive disadvantage for U.S. payors. For these reasons, among
others, we respectfully suggest that the regulations be modified as more fully
explained below.

o Inconsistent Treatment of U.S. and Non-U.S. Pavors

The Proposed Regulations provide that a PSE that is not a U.S. payor or U.S.
middleman (as defined in Treasury’s Regulations) is not required to report payments
to participating payees who have a foreign address as long as the PSE neither knows
nor has reason to know that the payee is a U.S. person. The Service has requested
comments on the treatment of non-U.S. PSEs.

Code section 6050W provides an exclusion from the definition of “participating
payee” for “any person with a foreign address.” We believe this “foreign address”
exclusion reflects Congress’ intent to eliminate foreign merchants from this new
reporting regime and also to provide PSEs with an efficient, workable process (using
foreign address as a basis) to reliably determine a merchant’s foreign status without
requiring the PSE to obtain documentation from the payee (e.g., Forms W-8 or
documentary evidence).

The ABA believes that the Proposed Regulations fail to correctly interpret Congress’
intent with respect to the foreign address exclusion by requiring that U.S. payors,’
but not non-U.S. payors, engage in the unduly disruptive and burdensome procedure
of obtaining documentation from foreign merchants in order to ascertain their
foreign status. This requirement would impose very costly and significant
administrative burdens on U.S. merchant acquirers, especially those that are primarily
in the business of foreign merchant acquisition, by requiring that they obtain, retain
and renew valid Forms W-8 from thousands of foreign merchants for whom there is
no indication whatsoever of U.S. status. Congress’ intent is that these foreign
merchants, who have been so designated because of their foreign addresses, be
excluded from this reporting regime and not be subject to information reporting or
backup withholding.

Furthermore, the fact that a U.S.-owned foreign payor is treated as a U.S. payor
under the definition of the term places an additionally enormous burden on such an
entity, which will be required under the language of the Proposed Regulations to
spend time and money attempting to collect information that is of no value. Itis
highly unlikely that foreign merchants will provide timely and properly completed W-
8 forms despite best efforts of PSEs to obtain them, with the result that backup
withholding will be imposed on an extremely large percentage of the foreign
merchant population. This will create an unnecessary interruption and disruption in
the business relationships between PSEs and foreign merchants to whom the backup
withholding provisions should not have applied in the first place.

% The meaning of “U.S. payor” under Treas. Reg. § 1.6049-5(c)(5) is exceptionally broad. It includes not only
payors who are U.S. persons (e.g., U.S. citizens, partnerships, and corporations) but also controlled foreign
corporations within the meaning of Section 957 (“CFCs”), such as a US-owned merchant acquirer located in a
foreign jurisdiction that is in the business of foreign merchant acquisition. Because these U.S. acquirers deal
primarily with foreign merchants, the requirement that they obtain documentation from these merchants
establishing their foreign status in order to avoid backup withholding would likely result in a costly administrative
exercise that achieves little or no meaningful result.



Moreover, the fact that a U.S.-affiliated merchant acquirer located in a foreign
jurisdiction is treated as a U.S. payor under the Proposed Regulations and is,
therefore, required to obtain Forms W-8 to exempt foreign participating payees from
the reporting requirements places such an entity at a competitive disadvantage when
compared to a foreign-affiliated merchant acquiring entity located in the same
jurisdiction.

Our previous comment letter suggested that the Proposed Regulations treat all
PSE/EPFs in the same manner (i.e., that the same tax documentation requitements
apply to foreign and U.S. payors). ABA continues to believe that there should be
symmetry between the treatment of U.S. and non-U.S. payors. Under such an
approach, neither U.S. nor non-U.S. payors would be required to make an
information return for payments to a participating payee with a foreign address as
long as the payor had no actual knowledge or reason to know that the payee was a
U.S. person. There should be no need for the payor (U.S. or non-U.S.) to obtain tax
documentation substantiating the payee’s foreign status unless a foreign payee also
provides a U.S. address. Only in such cases should the payee be required to furnish
Form W-8 or other tax-related documentation sufficient to establish its foreign
status.

o Suggested Rule

The ABA suggests that the final regulations adopt a rule similar to the current
presumption rules contained in Treas. Reg. § 1.1441-1(b)(3)(iit) (A), which rely on
“indicia of foreign status” (including, for example, the existence of a foreign address)
for purposes of establishing the foreign status for both corporate and individual
payees. Thus, under the final regulations, any payee would qualify for the “foreign
address” exclusion if communications with such payee are mailed to an address
outside the U.S. or payment to such payee is made outside the U.S.

In situations where there is ambiguity — for instance, when a payee has both a foreign
and a U.S. address on file — a PSE should then be able to request and rely on a Form
W-8 or other additional documentary evidence obtained from the payee, such as an
organizational document, to establish foreign status and not be required to report
under Section 6050W or impose backup withholding.

This result is most desirable and will allow PSEs to achieve efficiency and
compliance in this area by avoiding the enormous difficulties associated with
obtaining timely and valid Form W-8 documentation from foreign payees.

2. Treatment of Participating Payees With More Than One Address

For PSEs that are considered to be U.S. payors, the Proposed Regulations provide
that payees with a foreign address will not be subject to reporting if the PSE obtains
..documentation upon which the payment settlement entity may rely to treat the payment as made
to a foreign person...'. In other words, if the payor has a reliable form W-8BEN on file
for a payee, such payee should be excluded from this reporting. The Service does
not address the potential situation when a PSE has in its records both a U.S. and
foreign address for a merchant. For instance, a Puerto Rico resident travel company
that has multiple offices, one of which is located in Miami, accepts customer credit



cards at all of its offices. The PSE maintains separate processing accounts for each
of the merchant locations, which includes the location's address. Thus, the PSE has
both foreign and U.S. addresses for the merchant). Is the PSE allowed to exclude
this merchant from this reporting provision?

Our previous comment letter suggested that if a payee has both U.S. and foreign
addresses, the PSE/EPF should have the option of relying on other evidence,
including the payee’s organizational document, in order to determine whether such
payee is a “foreign person” and, therefore, excluded from this reporting requirement.
In addition, the Service could implement rules similar to the presumption rules of
Treas. Regs. 1.1441-1(b)(3)(1ii) (A), under which certain entities may be presumed
foreign if communications with the payee are mailed to an address in a foreign
counttry.

The ABA suggests that the Service clarify this issue by adopting our suggestion
above. Thus, the PSE may exclude a foreign merchant from reporting to the extent
that the merchant provides additional documentary evidence to support its claim of
foreign status when the PSE’s records contain both U.S. and foreign addresses.

3. Definition of “Payment Card”

The Proposed Regulations define the term “payment card” and provide examples to
illustrate the types of payment cards that are covered under this new reporting
provision. The examples illustrate the application of the rules with respect to
campus cards, prepaid telephone cards, transit cards and gift cards. There is no
example to illustrate the application (or non thereof) to private label cards. Thus, the
Service needs to clarify that this reporting provision does not apply to: (1) private
label cards that are issued by a retailer and can only be used at that retailer; (2) private
label cards that are issued by a bank and can only be used at one retailer; and (3) the
processing of echecks (for instance, when a customer makes an online purchase of
goods and uses a check for payment and such payment transaction is not converted
into a debit card transaction. This would be a straight check payment transaction).

4. Reporting Date

The Proposed Regulations broadly define the “gross amount” to be reported as the
total dollar amount of aggregate reportable payment transactions without regard to
any adjustments for credits, cash equivalents, discount amounts, fees, refunds or any
other amounts. Furthermore, the Proposed Regulations require reporting on an
annual (year-end) and monthly (month-end) basis. This creates some confusion as
to whether the reporting date would be the authorization date, the transaction date,
the clearing date, the settlement date, or some other date. This clarification is
important because the reporting date controls the transactions that would be
captured for any particular month. Thus, we request that the final regulations clarify
that the reporting date should be a date that the transactions have been reviewed and
approved for payment, which would be the “settlement” or “submission” date (i.e.,
the date the charge is submitted by the participating payee for payment.




5. Treatment of Aggregated Payments

The ABA had requested clarification with regard to payments made to a merchant
that has one name and has multiple locations. A PSE/EPF should have the option
of either aggregating payments made to merchants that have the same name but
multiple locations or reporting the payments individually. In some cases, merchants
with the same name and multiple locations are set up separately in the PSE/EPF’s
merchant systems. In such cases, the PSE/EPF should have the option of either
reporting aggregate payments to the merchants or reporting each individual payment.
This flexibility in reporting procedure is important because of the different systems
frameworks currently used by PSE/EPFs.

The Proposed Regulations did not address this issue. Therefore, the ABA requests
that the Service include this clarification in the final regulations.

6. Waiver of Penalties

The ABA suggests that the Service provide some latitude for PSE/EPFs under this
regime through an initial period of waiver of penalties for failure to comply under
certain circumstances. In addition to the fact that final regulations will not be issued
at least one year before the effective date of this provision, we anticipate that there
will be some difficult issues to deal with as systems are put in place and
implementation gets underway, thus, making it unrealistic for the industry to be
ready to comply by 1/1/2011. We suggest that the Setvice issue guidance providing
for waiver of penalties where a PSE/EFP is able to show that it has made all
reasonable efforts to comply by the effective date, but is not ably to comply because
of circumstances beyond its control.

We would welcome an opportunity to further discuss any of our comments with you
in person or on the phone. Please contact me at 202.663.5317 or fmordi@aba.com
if you have any questions or would like to meet to discuss our comments.

Sincerely,

iﬁ(m f“f\ncln'.

Francisca N. Mordi
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